A fajtáról: Vadászgörény

Életkor: Átlagosan 8-10 év

Nemek jellemzői

A nőstény kisebb, törékenyebb, mint a hím (33 cm), tömege: 620 g, jellegzetes bundaszagán kívül a párzási időszakban nincs különösebb szaga, évente kétszer tüzel, a vemhesség ideje: 39-42 nap.
A hím a nőstényhez viszonyítva zömökebb, nagyobb, a testhossza: 38cm, tömege: 980 g, párzáskor erőteljes szagot áraszt, ivartalanítás után a bunda ;,semleges" szagúvá válik.

A különböző nemű egyedeket lehetőség szerint ne tartsuk együtt, mivel a hím általában elég agresszív a nősténnyel, főleg a párzás ideje alatt. Nőstények együtt tarthatók, azonban a hímeket legkésőbb 8 hónapos koruk körül mindenképpen válasszuk el a nősténytől, mivel azok akkor válnak ivaréretté. Két idegen hímet soha ne eresszünk össze, mert annak esetlegesen súlyos következményei is lehetnek. A természetben valószínűleg kitérnek egymás útjából, de a fogságban tartott egyedek összecsapása során súlyosan megsebesíthetik egymást, sőt az őket szétválasztó emberben akaratlanul is kárt tehetnek.

Táplálékai :Élő állat, egér, elhullott madár (de nem mérgezés által) hörcsög, patkány, hús, daráit húspép, egészben vagy nyersen, csak szárnyasé (farhát, nyak, zúza, máj), a nyers disznóhús a benne lévo férgek miatt nem etetheto, megeszi a kutyakonzervet, ill.. a száraz macskakaját is (a szárazzal csak ritkán etessük, és mindig tudjon hozzá elegendo vizet inni), zöldség, gyümölcs, amit szívesen megeszik, tej, tojás, tejföl, sajt (a tejet csak hígítva adjuk, mert könnyen hasmenést okozhat, és soha se kapjon a tejtermékekbol egyszerre sokat!)

Az etetésrol
Mindig azonos időben történjen!
Az első pár hónapban naponta többször etessük, (3-4 alkalommal, de alkalmanként ne adjunk sokat) majd késobb elegendo este ill.. reggel, majd egy éves kor felett pedig napi egy etetés elégnek bizonyul. Mivel a görény, ragadozó állat, táplálékának dönto többségét a hús tegye ki, amit rendszeresen egészítsünk ki a többi tápanyaggal. Ha a görényt lakásban tartjuk, akkor tapasztaljuk ki, hogy mekkora mennyiséget fogyaszt el egyszerre, mivel a felesleget szeretik eldugdosni a lakás különbözo pontjaira, ami azonban nagyon kellemetlenné válhat.
A görények mindig is falánkak, szeretnek enni. A kisgörények tényleg mindig egyfolytában ennének, ha tehetnék. Ha úgy fal, mint aki ma még nem is kapott enni (pedig már egyszer megetettük), az csak azt jelenti, hogy egészséges, és jól érzi magát.


Tartás, és annak feltételei:

lakásban (szobatisztaságra nevelheto) fontos, hogy ne hagyjunk nyitva semmit, ahová elbújhat, vagy ahonnan kiosonhat, mert akkor örökre búcsút mondhatunk kedvencünknek. A görény tulajdonképpen nem elszökik, inkább csak elkóborol.
Elég sokan kérdeznek rá arra, hogy rágcsálnak-e a görények. A rágcsálás nem a kedvenc hobbijuk, ok inkább kaparni szeretnek. (Valószínu ez a járatokban, üregekben élo osökre jellemzo tulajdonság, napjainkban is megmaradt) Sokan, akik lakásban tartják kedvencüket, bizonyos idoközönként megfürdetik oket. Természetesen fontos, hogy higiéniai szempontból odafigyeljünk görényünk tisztaságára, azonban túlzásokba sem kell esnünk. Csak annyiszor fürdessük, amennyiszer feltétlenül szükség van rá, mivel a borön, ill. a szorön lévo természetes faggyúréteget a gyakori fürdetéssel tönkretehetjük. A görények tudnak úszni, bár nem mindegyik rajong a vízért. Nemhiába, ok is egyéniségek.
A szabadban, megfelelo ketrecben (min. 100x80x80cm) tartsuk, ahová alvóláda mindenképpen legyen betéve, hiszen természetes környezetében is üregekben, korhadt fatörzsekben húzza meg magát. A ládát szalmával, forgáccsal vagy szénával bélelhetjük ki. Ha van rá lehetoségünk, építhetünk neki kifutót (fontos azonban a talaj megfelelo kiválasztása, mivel a földin keresztül kiáshatja magát), vagy rendszeresen cipelhetjük magunkkal, vagy nagy sétákat tehetünk vele. (Szabadon, vagy görényhámmal sétálva). Már egészen kis korban (öt és fél hetestol) zsebünkben hordva vihetjük magunkkal, így szokja hangunkat, szagunkat, reakcióinkat, és mi is több idot tudunk vele tölteni.

Mozgásigény:
Ha rendszeresen foglalkozunk vele, akkor mondhatunk magunkénak egy igazán játékos, kedves vadászgörényt- Ha ketrecben, a szabadban tartjuk őket, akkor a kertben jókat sétálhatunk vele. Ha azonban van rá lehetőségünk, akkor egy hám segítségével egyre hosszabb sétákat tehetünk vele a kerten túl is. A lakásban tartott görény akár mindig szabadon lehet mellettünk (számára ez megfelelő mozgásteret biztosít).

Vadásztatás:
Sokakban felmerül a kérdés: ,;mire is vadásznak a vadászgörények?". Természetes környezetében patkány, pocok, egér, kisebb rágcsálók, csigák, nagyritkán madártojás szolgál táplálékul. A vadászösztönt a természetben való fennmaradásért folytatott harc folyamatosan táplálja, mivel mindig a legrutinosabb, legjobb vadásznak van a legnagyobb esélye a túlélésre. A fogságban - esetenként több generáción keresztül - felnott egyedek vadászösztöne folyamatosan tompul, hiszen nincs az állatnak szüksége rá a fennmaradáshoz. A hobbi céllal tartott görény is szívesen levadássza az élo zsákmányt, bár ez állatonként más-más intenzitással történik.

Védőoltások: 1. veszettség, ha a görény kapcsolatba kerülhet kutyával, vagy macskával, ill. ha rendszeresen visszük magunkkal
2, 3. szopornyica, parvó, az állatorvos által feltétlenül ajánlott oltás
A szopornyica és a parvó mind a kettő vírus által okozott betegségek, és mint, ahogyan a kutyáknál is, súlyos, gyógyíthatatlan állapotot idéznek elő.
4. teptospirózis, vízpart mentén lakóknál fontos lehet a beadatása, mivel a víz a betegség terjesztésére alkalmas közeg.