A szováti kék magyar húsgalamb

A szováti kék galambfajtát Hajdú-Bihar Megyében, Hajdúszováton tenyésztette ki Dr. Bessenyei István állatrovos. A cél egy olyan gazdasági haszongalamb kitenyésztése volt, mely a falusi külterjes tartási körülmények között is folyamatosan költ, szorgalmasan nevel, fiókái megfelelnek az első osztályú vágógalamb követelményeinek. Ezek mellett megfelelő repülő képességgel rendelkeznek, hogy ne essenek áldozatul az egyéb háziállatoknak, jó élelemkeresők és a határba is kijárnak.

Az új fajta kialakításához a kék kinget, a sima kék strasszert és a sima kék posta galambokat vették igénybe. A sikeres keresztezéseknek köszönhetően az új fajta mindenben megfelel az  elvárásoknak.

Több mint egy évtizedes tenyésztőmunka eredményeként 1986-ban Magyarországon elismerést nyert a szováti kék fajta, majd 2001-ben a Bécsben rendezett kiállításon nemzetközileg is elismert galambfajta lett. a szováti kék szerepel a nemzeti védett fajták jegyzékében is.

Részletek a fajtaleírásból:

A fajta jellemzői, összbenyomás:

Testalakulásában egyértelműen kifejezésre jut a húsjelleg. Megjelenésében élénk, tekintetéből határozottság és életerő sugárzik. Testtartása feszes. A mellrésze fokozatosan elvékonyodó test telejsen zárt, a farok a hát vonalát követi, enyhén emelt lehet.

A fajtát jelző tollata színe:

Szalagnélküli kék különböző árnyalatai, a világosak ezüstbe hajlók. A hímek általában világosabbak. Az evező és a farok tollak sötétebbek. A nyak tollazata is sötétebb, zöldesen, vagy ezüstösen csillogó, a világos egyedeken koszorút képezhet.

A fentieken túl tudni kell, hogy a szováti kék igen ellenálló a betegségekkel szemben. Nem túl igényes, de nem is igénytelen fajta. Megfelelő környezetben folyamatosan költ. Téli időszakban a meghatározó tápanyag szükséglet kielégítése, az ivóvíz ellátottság, az ól hőmérséklete és a világos/megvilágított órák száma.

Forrás: A szováti kék húsgalamb fajtaleírása
Dr. Bessenyei István: 15 éves a szováti kék