Kézzel nevelt, szelidített sziklapapgájunk:

 


 

A sziklapapagáj (Cyanoliseus patagonus ) testhossza 40-45 centiméter, feje, nyaka és hátának felső része barnás, háta alsó része és farka fedőtollai sárgák, hasa sárga és vörös, kiterjesztett szárnya végén kék tollak is vannak, s csőre úgy 3 centiméteres. A fiatal madarak írisze halványszürke, csőrük felső kávája szaruszínű. Származási helye Chile Uruguay, Argentína  Három alfaja ismert, mindhárom Dél-Amerikában él, és mindhárom populációja erősen csökkenőben van.  A nemek megkülönböztetése csak állatorvosi vizsgálattal lehetséges.

Fészkeltetés:
35 x 35 x 60 cm-es faodú, 8 cm-es röpnyílással. A tojó egyedül költ. A fészekkontrollra érzékeny, mesterséges felnevelésre néha szükség lehet.

Tojások száma: 3

Költési idő: 25 nap

Kirepülési idő: 8 hét.

Etetés:
Napraforgómag, zab, kendermag, kukorica, dió mogyoró, gyümölcsök, zöldségek, lágyeleség . Sokat rág, ezért rágnivalóról gondoskodjunk számára.

Tartás, elhelyezés:
Kalitkás elhelyezése esetén a minimális kalitka méret számára 120 x 60 x 80 cm. Mozgásigényes madár, ezért feltétlenül engedjük ki minél többet, illetve tágas voliert (4 x 1,5 x 2 m, védőházikóval kiegészítve, egy pár számára) biztosítsunk számára. Társas volierben is elhelyezhetjük, ebben az esetben két m2 területet számítsunk páronként, bár a hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ennél kisebb helyen is sikeresen tenyészik. A külső röpdében egész évben kint lehet a madár. Óvatos, néha igen zajos, a befogott, importált madár nagyon félénk, gyakran nem szelídül meg. Szeret fürödni, néha nagyon erősen rágcsál, elsősorban korhadt faágakat kedveli. Más, hozzá hasonló madarakkal közös volierben is elhelyezhetjük, ha annak megfelelő a mérete (20-30 m3). A fiatal madarak gyorsan szelídülnek.

Egyéb tudnivalók:
A vadon élő állomány jelentősen megcsappant, mivel Chilében egyes területeken a madarakat a tiltás ellenére megeszik, Argentínában pedig a fiókákat kiszedik a fészekből és megölik. Mostanában 10-15 fős csapatokban, lehetőleg vízközelben látható. Előszeretettel élnek a tengerparton.A csapat szabálytalan, folyton változó alakzatban, rikoltozva alacsonyan, nagy sebességgel repül. Fészkelési időszaka általában az őszi hónapokra tehető, sziklahasadékokban, általa kivájt homokkőüregekben költ. Ez utóbbi akár 3m hosszú vájat is lehet. Kolóniában való költés esetében egész alagútrendszereket építenek, több költőkamrával. Minden évben elköltöznek melegebb tájakra. Az időjárás enyhülésével visszatérnek, s mindig saját fészkükbe telepszenek újra.Az akár 20 évig is elélő madarak monogám életmódot folytatnak, vagyis egész életre választanak partnert.A sziklapapagájokat Charles Darwin írta le először, de a fajról máig elég keveset tudni.