Rozella papagáj

 

Származási hely: Ausztrália

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 25 cm

Testsúly: 80 - 90 g

Tartás, elhelyezés: Békés, bizalmas természetű madár, könnyen szelídül, szívós, a betegségekkel szemben ellenálló. Békés természetének köszönhetően más madarakkal együtt tartható. Jól repül, szeret a kalitkáján mászkálni, turkálni. A téli időszakban kint tartható, de védőházikót igényel. Hangja kellemes, ideális szobatárs.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén a nyílt erdőkben, réteken, és megművelt területeken főként vízközelben látható általában párokban, kisebb, vagy néha nagyobb csoportokban. Röpte lendületes, erőteljes szárcsapásokkal, melyet néha siklórepülésre vált. Költési időszaka augusztus és december közé esik, ekkor általában eukaliptuszfák üregeiben költ.