Egy szép pár zöld krágen kíváncsiskodva tekint a kamerába

 


Krágen papagáj

 

Egyéb magyar nevek: Galléros papagáj

Származási hely: Ausztrália

Testnagyság (Fejtetotol farokvégig mérve) : 38 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó feje barnás, szárnyszalagja hiányozhat.

Fészkeltetés: 20 x 20 x 70 cm-es faodú, 7 cm-es röpnyílással. A tojó egyedül költ. Fogságban a költési idõszak márciusban szokott kezdõdni.

Tojások száma: 4 - 7

Kotlási idő: 21 nap

Kirepülési idő: 35 napos korban, de a fiókák csak 70 napos koruk környékén vállnak teljesen önállóvá. A család a fiókák önállóvá válása után is együtt maradhat. Fogságban tenyésztésnél néha szükség lehet a mesterséges felnevelésre.

Tartás, elhelyezés: Tágas elhelyezést igényel, a szakirodalom egy pár számára 5 x 1 x 2 m-es voliert javasol, de kisebb helyen is jól elvannak. Fagymentes helyen tartandó, nehezen akklimatizálódó madár. Más fajokkal nem tartható együtt, ellenálló, hosszú életű. Szeret a kalit/volier alján mászkálni.

Egyéb tudnivalók: Az ausztrál kontinens egyik legelterjedtebb madara. Párban, vagy kis csoportokban fordul elõ. Röpte gyors, hullámzó jellegű. Eredeti tápláléka magvakból, bogyókból, rügyekbõl, virágokból, rovarokból, lárvákból áll. Nagyon szereti a répát és az almát. Költését augusztusban kezdi, fészkét fák üregeiben rakja. A tojó egyedül költ, a hím egy közeli ágon ül és veszély esetén jelt ad.