Kínai törpefürj

Származása : A kis Kínai törpefürj Indiában, délre Kínán keresztül Új-Guineáig és Északkelet-Ausztráliáig megtalálható. 10 alfaja ismert. Hívják Ázsiai kékfürjnek, Kékmellű-, vagy Királyfürjnek is.

Nagysága: 10-12 cm testnagyságúak.

Leírása:. A tenyésztés során rengeteg színváltozat jött létre, melyek a standard leírásokban megtalálhatóak.
A csőr a hímeknél élénkpiros, a tojóknál kissé halványabb, narancssárgába hajló. Lábaik narancssárgák. A csőr és a szem között egy fekete szegélyű fehér függőleges sáv található, az un. könnysáv, mely mindkét nem esetén megtalálható. A hímeknek jellegzetes narancsszínű pofafoltja van, mely a tojókról teljes egészében hiányzik. A has fehér, vagy piszkosszürke, a torok szürke, a hímeknél keresztirányú fekete csíkozással. A szárnyfedők barnák, a farok sötétszürke, fehér keresztcsíkokkal. A szárny alatt a hímeknél egy barna folt található, fehér pettyekkel.

Színváltozatok: A legismertebb mutáció az ezüst, itt minden szín a világosszürke árnyalataival helyettesítődik. A másik feltűnő színvariáns a tiszta fehér törpefürj. Ezeken a feltűnő mutációkon kívül, még kb. egy tucatnyi variáció létezik, de ezek hazánkban kevésbe ismertek.

Tartása: Ezek az apró madarak teljesen otthon érzik magukat majdnem minden kalitkában vagy madárházban. A legjobb számukra a külső madárház. Annál jobban érzik magukat, mennél nagyobb a hely.

Etetése: A Kínai törpefürj nem igényel különleges táplálékot, és nagyon olcsó az ellátásuk. Ha egyéb madarakkal tartjuk, élelmüknek majdnem a felét felszedegetik a talajról. Elélnek magokon és vízen, alkalmi zöldeleséggel. Állandóan legyen előttük friss víz.