"Az állatokról

 

Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit személyesen ismersz. Hazug próféták és otromba, komisz emberek azok, akik megrónak e vonzalom miatt, s ezt mondják: „Az emberektől lopja el az érzéseket, melyeket a kutyára pazarol! Önző, rideg fráter!” – ne törődj velük. Szeresd csak nyugodtan kutyádat, ezt a csillogó szemű, fáradhatatlan barátodat, aki nem kér barátságáért mást és többet, mint valamilyen szerény koncot és egy-egy simogatást. Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért – te sétálj csak kutyáddal. Jó társaságban maradsz; s Isten tudja ezt."

Márai Sándor: Füves könyv


„Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert.”

George Eliot


„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.”

James Harriot


„Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és enni adunk neki, akkor soha nem fog megharapni. Ez a különbség a kutya és az ember között.”

Mark Twain


”A kutya jobb ,mint egy feleség: kevesebbet eszik, kevesebbet iszik, és már bundája is van.”

Ismeretlen


„... egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Antoine de Saint-Exupéry


"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik."

Anatole France


"Azáltal, hogy szeretjük és megértjük kedvenceinket, talán könnyebben megértjük egymást is."

Dr. Louis J. Camuti


„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.”

James Heriot


"Az ember se nem angyal, se nem állat, s a balvégzet úgy akarta, hogy aki angyalnak akar mutatkozni, az állatnak mutatkozik."

Pascal


„Milyen jó végigsimítani a bundáját! Ez a testi kapcsolat, egy eleven, lélegző lény érintése az, ami kis kedvencét oly értékessé teszi a magányos ember számára.”

D.Powell


„Az állatokban azokat az értékeinket látjuk megtestesülni, amelyeket már elvesztettünk- ezért vágyunk társaságukra, érzelmeikre, életörömükre.”

Jane Goodall


”A macska vendég a háznál.
A kutya családtag.””Aki képtelen szeretni egy kutyát, nem szereti az embereket sem.”
Alain Delone„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.”

Charles Darwin”A kutyák, akikkel megosztható a létezés, különös és csodálatos lények, s nem lehet teljes az élet kutya nélkül...”

Gerald Durrell


„Nem számít, milyen kevés pénzed vagy tulajdonod van. Ha kutyád van, gazdag vagy.”

Louis Sabin


"A kutya nemesebbé teszi a nemest és aljasabbá az aljast!"

Jack London


„A kutya az ember legjobb barátja: Nem ad tanácsokat, nem kér kölcsön és nincs rokonsága.”

(ismeretlen)


„Kutyád rajongását ne értelmezd annak döntő bizonyítékaként, hogy csodálatos ember vagy!”

Ann Landers


„A kutya éppen némaságával válik mindennél értékesebbé. Társaságában az ember rátalál a lelki békére, ahol a szavak elvesztik minden jelentőségüket!”

John Galsworthy


„Úgy élj, hogy ne kelljen szégyenkezned, ha pletykásnak adod el a papagájod.”

Ismeretlen


  Ha koffein és cigaretta nélkül el tudod kezdeni a napot, mindig kedves vagy bármelyik tagod fájjon is, és minden nap képes vagy ugyanezt megtenni, megérted hogy szeretteid épp most nem tudnak időt szakítani rád, egy gazdag barátot nem szeretsz jobban egy szegénynél, hazugságok nélkül szembe tudsz nézni a világgal, a feszültséget képes vagy legyőzni orvosi segítség nélkül, el tudsz lazítani pia vagy fű nélkül, őszintén elmondhatod magadról hogy nincs benned előítélet fajta, nem, bőrszín, nemzetiség, politikai hovatartozás iránt, akkor majdnem elérted a fejlődésnek azt a szintjét, ahol a kutyád áll.

Temesi Ferenc


  Pedig az egyetlen igazán szép és léleknemesítő állatszeretet az, amely az élőlények összességének szélesebb és általánosabb szeretetéből fakad, s amelynek legfontosabb központi része csak az emberszeretet lehet.

Konrad Lorenz


  A macska vendég a háznál. A kutya családtag.

  Dilys Powell


  Egy jólnevelt kutya nem tesz rá kísérletet, hogy rávegyen, oszd meg vele az ebédedet. Egyszerűen csak olyan bűntudatot ébreszt benned, hogy képtelen vagy jóízűen enni.

Helen Thompson


  A "mindjárt jövök" nem vigasz a kutya számára.
? csak annyi tud, hogy ELMENTÉL.

Jane Swan


  Azok az emberek, akik kutyát tartanak (avagy macskát a példa kedvéért), átlagosan tovább élnek, mint akik nem így tesznek. Eszem ágában sincs kampányba kezdeni a négylábúak védelmében.
Egyszerűen csak arról van szó, hogy az orvosi kutatások szerint egy barátságos háziállat jelenléte csökkenti a vérnyomást és ezzel együtt a szívinfarktus kockázatát is.

Desmond Morris


  A kiskutya a természet kínálta gyógyír a szeretet hiányára... és az élet sok egyéb bajára is.

Richard Allan Palm


  Az átlagkutya csupán egyvalamit kér az emberektől. Szeressetek.

Helen Exley

 


  Aki képtelen szeretni egy kutyát, nem szereti az embereket sem.

Alain Delone


  Ahhoz, hogy reális képünk legyen arról, valójában milyen fontosak vagyunk, szükségünk van egy kutyára, amelyik imád és egy macskára, amelyik lenéz bennünket.

Dereke Bruce


  A tény, hogy a kutyám jobban szeret engem, mint amennyire én szeretem őt, egyszerűen tagadhatatlan, és mindig bizonyos fokú bűntudattal tölt el. A kutya mindig kész rá, hogy akár az életét is a lábaim elé fektesse.

Konrad Lorenz