Fajtaleírás

Egy erős, széles mellű középmagas mezei galamb. A tollazat részben fodros.

Fej: közepes nagyságú, enyhén ívelt, sima, fehéreknél körkonttyal vagy anélkül.
Szem: a pirostól a narancsszínig, a feketéknél is. Sötét a pajzsosoknál. A szegély kissé kidolgozott a sápadttól a vöröses színig.
Csőr: közepes hosszúságú, fekete a kékdereseknél, a feketéknél, sötét szaruszíntől a feketéig a vörösdereseknél, világos szaru a sárgadereseknél, világoshús a fehéreknél és pajzsosoknál, csőrdudor kissé kidolgozott.
Nyak: teljesen a vállon nyugszik.
Mell: meglehetősen széles, jól ívelt.
Hát: a vállaknál széles, gyengén lejt.
Szárnyak: széltében kerekített szárnypajzs, közvetlenül a farkat érintik, a hajlat lazán ráfekszik.
Farok: laza, hézagtalan, hátul egy vonalat képez.

Lábak: középhosszúak, oldalirányban csavarodott tömör lábtollazat a körkontyosoknál a lábtollazat kissé hosszabb.
Tollazat: minden tollnak a pajzson erős, széles és zárt fodrozást kell mutatnia, a fodros szalagok még jobban emelik a képet. Enyhe fodrozás a nyakon megengedett.
Szín: fekete, fehér, kékderes, vörösderes, sárgaderes, feketepajzsos, vöröspajzsos, sárgapajzsos, kék/fekete szalagos pajzsos, vörös fakó pajzsos, sárga fakó pajzsos.
Szín és rajzolat: tiszta fekete, fehér leheletnyi sárga sem, a szalagosoknál a szalagnak jól felismerhetőnek kell lenni. A pajzsosok alapszíne fehér csak a pajzs színes, 7-10 fehér evezőtoll az ideális, 12 még megengedett.
Kékderes: világos vagy sötétkék szín a szalagok feketék, az evezőtollak és a fej világosszürkétől a sötétszürkéig, a farok kék, a szárny és a farok szalag sötét.
Vörösderes: téglapiros, nem pettyezett fej, a világostól a sötét szürkéig. Arc világos, nyak, mell és a szalagok barnáspirosak. Evezők és farok világos, ez mellett a belső színek az evezőknél vörös színben átszínezettek. Szárny pajzs a világostól a sötétszürkéig. A farok borítás enyhén vöröses átfuttatott.
Sárgaderes: mint a vörösnél. Alapszín vaskos zsemlesárga.

Forrás: http://www.tauben.hu/fajta.php